Legfrissebb bejegyzések:
2015-11-02
Egri Érseki Palota Látogatóközpont
 | részletek
Bepillantás a püspök sekrestyéjébe, dolgozószobájába, kincstárába, képtárába, és könyvtárába kiállítás XVI. Benedek pápa szerint „a művészet, természeténél fogva egyfajta felhívás a...
2015-09-28
Örökségturisztikai és kulturális rendezvényközpont a tolcsvai Szirmay-Waldbott-kastélyban
 | részletek
A HEGYALJAI ÉLET SOKSZÍNŰSÉGE A MÚLTBAN ÉS A JELENBEN A Világörökségi védettséget élvező Tokaj-hegyaljai Kultúrtáj részét képező Tolcsva Községben álló Szirmay-Waldbott-kastély Európai Uniós...
2015-09-25
A Regéci Vár, ahol II. Rákóczi Ferenc fejedelem a gyermekkorát töltötte
 | részletek
ÉMOP-2.1.1/B-12-2012-0044 Regéc Község Önkormányzata "A Regéci Vár, ahol II. Rákóczi Ferenc fejedelem a gyermekkorát töltötte" című, a vár komplex turisztikai hasznosítását célzó...
»» minden bejegyzés

Alcina, Altina, Alzen, templomvár

Alcina (Szeben vármegye) a legkorábbi, XII. század végi szász települések közé tartozik. Északi részén, egy magaslaton áll a templomvár és a paplak. Plébánosát, Jánost 1349-ben egy peres ügy kapcsán említik, ekkor tehát a templom már állt. A torony nélkül épült templom építését azonban ennél jóval előbbre, a XIII. század elejére datálják. Eredetileg háromhajós bazilikának épült: a főhajó szentélye félköríves záródással, a mellékhajók pedig egyenes záródással, sík mennyezettel.

alcina templom

Ismeretlen időben, de feltehetően a 15 század első felében a templom elpusztult. Erre utal, hogy 1454-ben az alcinai plébános az elpusztított templomból elrabolt tárgyakat visszaköveteli, melyekre a templom felújítási költségeinek fedezése miatt nagy szükség van. 1493-ban a török dúlások során rongálódott meg ismét az épület.

1509-ben alakították át csarnoktemplommá. A félkör alakú szentélyt elbontották, helyette felépült keskeny csúcsíves ablakokkal a nyolcszög három oldalával záródó szentély.

A főhajó mennyezete a 15. században keresztboltozattal készült el. A déli oldalhajó nyugati oldalán egy Krisztust ábrázoló zárókő látható az eredeti boltozatból. A másik két zárókő (Agnus Dei és Krisztus-fej) a Bruckenthal Múzeumba került. A magasított oldalhajók is keresztboltozatot kaptak. Az újjáépült boltozat miatt a félköríves ablakok a padlástérbe kerültek.

alcina templom

A 15. század vége táján épültek ki a várfalak a templom körül. A templomot egy ovális kerítőfallal vették körbe, ami kelet-nyugati irányban 75 méter, észak-déli irányban 62 méter. Keleten a kerítőfal kétszeres. Mind a négy égtáj felé egy-egy tornyot emeltek. A keleti tornyot később kaputoronnyá építették ki .
1853-ban a régi harangtornyot lebontották, majd 1856-1858 között megépült a mai harangtorony. A templom és a tornyok javításáról 1858-ból maradt fenn írásos feljegyzés. 1859-ben emelték a ma látható sekrestyét a főoltártér déli oldalán. Ebből az építési fázisból származhat a főoltár lapos mennyezete is.
A várfalak a 20. század elejére igen rossz állapotba kerültek. 1914-ben az északi torony beomlott. A 20. század elején a falakhoz támaszkodó termény kamrákat elbontották.

Források:

Halaváts Gyula: Az alczinai, holczmányi, oltszakadáti és feleki románkori templomok. Archeologiai Értesítő. 1914. (XXXIV). 374-375.
Hermann Fabini: Atlas der siebenbürgisch-sächsischen Kirchenburgen und Dorfkirchen. Hermannstadt.2002. 17-21
Léstyán Ferenc: Megszentelt kövek. A középkori erdélyi püspökség templomai. Gyulafehérvár. 2000.

Forrás: várak.hu

Erődtemplom.lap.hu | Történelem.lap.hu | Erdélyi templomrajzok, látványtérképek


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.